Altijd een bedding voor de Ziel

Gepubliceerd op 4 juli 2024 om 08:51

Wanneer mensen stervende zijn, wordt het ineens reëel om de Ziel in overweging te nemen. Wat gaat er eigenlijk dood, en wat zou er nog meer gebeuren zijn ineens urgente thema's.

En bij leven? Als de dood nog zo ver weg lijkt? Hoe reist onze Ziel eigenlijk door het leven? In het dagelijks leven neig ik zelf ook vaak op te gaan in de woorden en verhalen die we onszelf en elkaar vertellen.

Wanneer woorden niets meer raken door verwardheid van de mind, of door het ontbreken van enig levenslust, zijn woorden niet langer functioneel. Bij mensen met een psychose is dat zo duidelijk, een gesprek is voor alle partijen een ware uitdaging.

En ik dacht ineens, hoezo is dat voor jou en mij eigenlijk anders?

Wanneer ik iemand spreek die een andere taal spreekt, is het duidelijk. We verstaan elkaars woorden niet. Ook kan het zijn dat we elkaars cultuur niet verstaan, afspraken over betekenisgeving. En bij verwardheid door bijvoorbeeld psychose, maar ook door drugs of andere bewustzijn veranderende stofjes is dat niet anders, dat wat je dan denkt, ziet of hoort, komt simpelweg niet overeen. Er blijkt dan een immense gelaagdheid in de wereld te zijn die ervoor zorgt dat we elkaar aan kunnen raken, en toch niet vanuit dezelfde wereld met elkaar communiceren. Of mogelijk op andere manieren leren communiceren dan via de woorden en verhalen.

En jij en ik? Wij verstaan elkaar wel, zo denken we, iig met onze woorden. We gebruiken dezelfde woorden, kennen dezelfde culturele afspraken en de verhalen roepen herkenning op. Echter is het nog maar de vraag of dat werkelijk zo is. Hoe vaak heb je in een gesprek het gevoel niet werkelijk gehoord te worden, dat mensen je niet echt lijken te begrijpen?

Verdwalen wij allen niet zo nu en dan in de wereld? De wereld van verwachtingen, van afspraken en verhalen? In de ongeziene wereld van dromen en gedachten? Zoeken we niet allen soms de houvast van de ander in de ogen, de poorten van de Ziel? Zoek we niet allen soms naar bedding, als alles instabiel voelt?

Wat geeft houvast, als woorden niet meer werken?

~Marieke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.