Een nieuw verhaal over sterven

Waarom een nieuw verhaal over sterven? Omdat sterven op dit moment voor veel angst en onrust zorgt. Omdat we eigenlijk nog zo weinig weten over sterven, en het er ook bijna niet over durven hebben. Wat is sterven eigenlijk? Wat gebeurt er met jou als je sterft?

In mijn werk als verpleegkundige in de terminale thuiszorg ben ik mij gaan verdiepen in de dood en het sterfproces. Ik deed een opleiding tot stervenbegeleider en dook via de vele boeken en zelf onderzoek in de vele thema's die door de dood aan te kijken op mijn pad kwamen. Uit al die kennis en ervaring in mijn werk ontstond het verhaal van Amara.

Het verhaal van Amara

Amara neemt je mee in haar verhaal, een verhaal over hoe zij naar naderende dood ziet. Ze neemt haar geliefden mee niet alleen in haar verhaal, maar ook in haar beleving en verlangen zo aan het einde van haar leven. Een verhaal wat taboes doorbreekt, en wat mogelijkheden opent naar wat er zou kunnen gebeuren tijdens het sterven en na de dood. Laat je meenemen in haar verhaal die voorbij onze cultuur gaat, voorbij de religieuze verhalen en voorbij het dagelijkse.

En als je met vragen blijft zitten, of je wilt me iets vertellen over wat het verhaal je gebracht heeft, mag je me altijd benaderen via marieke@mariekeeebes.com . 

Tot slot

Sterven is wat wij geleerd hebben dat het is. En eerlijk? We leren er maar weinig over. Loop eens door een Bibliotheek, of een boekenwinkel en je ziet grote afdelingen over ziekten en genezen, maar de afdeling dood en sterven is er vaak niet, en als die er is erg minimaal. Ook op school kan ik mij niet herinneren dat we er les over kregen. En als iemand een overlijden meemaakte was er een moment van aandacht en troost, maar dan ook weer verder met de orde van de dag. Pas toen ik een jaar of 17 was, overleed er een klasgenootje aan een noodlottig ongeval. Voor haar hebben we veel tijd gekregen om samen met leerkrachten en de klas een afscheid te organiseren.

Lees meer »

Het hele verhaal is nu ook te downloaden als PDF: 

Het Nieuwe Verhaal Over Sterven Het Verhaal Van Amara
PDF – 343,7 KB 59 downloads