Tot slot

Gepubliceerd op 3 juli 2024 om 20:47

Sterven is wat wij geleerd hebben dat het is. En eerlijk? We leren er maar weinig over. Loop eens door een Bibliotheek, of een boekenwinkel en je ziet grote afdelingen over ziekten en genezen, maar de afdeling dood en sterven is er vaak niet, en als die er is erg minimaal. Ook op school kan ik mij niet herinneren dat we er les over kregen. En als iemand een overlijden meemaakte was er een moment van aandacht en troost, maar dan ook weer verder met de orde van de dag. Pas toen ik een jaar of 17 was, overleed er een klasgenootje aan een noodlottig ongeval. Voor haar hebben we veel tijd gekregen om samen met leerkrachten en de klas een afscheid te organiseren.

Wat nou als we met elkaar een meer heel verhaal over sterven bloot weten te leggen. Zodat een ieder mag gaan onderzoeken wat sterven werkelijk is. En dat het tijdens de lessen net zo’n normaal onderwerp is als geboorte en ziekte.

Hoe we leven, is hoe we sterven. En hoe we omgaan met sterven, zegt vaak ook iets over hoe we leven. Een taboe, een beangstigend thema, vermijdend of juist nieuwsgierig,  met gezonder spanning onderzoekend? En wat daarvan herken je meer in je leven?

In het verhaal van Amara wordt sterven gefaseerd uitgelegd. Eerst het uiterlijk sterven, dat wat we zien en meemaken van onze stervende geliefden of de mensen die we begeleiden.

Hier in Nederland is er inmiddels best veel ondersteuning te vinden rondom sterven. Van te voren nadenken over waar je wilt sterven en wat je daaromheen wel en niet wilt kan ontspanning brengen in die laatste fase van je leven en zeker ook voor je geliefden. Dat kan door zaken op papier te zetten, maar ook door het hier gewoon over te hebben met de mensen om je heen, zodat zij weten hoe je denkt over zaken als reanimatie en levensverlengende behandelingen. Alles wat jij kiest is een moment opname en dat is belangrijk je te beseffen met elkaar, dat maakt ook dat formulieren invullen soms een oplossing lijkt om zaken duidelijk te hebben, maar kan dus ook een valkuil zijn omdat jij verandert, je opvattingen veranderen en  ziekte of sterven je veranderen. Blijven praten is dus belangrijk over deze thema’s.

Innerlijk sterven is wat men beleefd wanneer we in de emotionele laag terecht komen. Nadat we het lichaam loslaten is het proces nog niet ten einde. Na het het uiterlijk sterven is onze binnenwereld aan de beurt. Hierbij is het ondersteunend dat mensen om de stervende heen een zachte sfeer creëren met behulp van kaarsen en bloemen eventueel. Het is niet nodig meteen een uitvaartondernemer te bellen en meteen van alles met dat lichaam te gaan doen. Wanneer je een poosje de tijd kunt nemen voor de stervende om dit innerlijke sterven aan te gaan is dat een prachtig geschenk wat je kunt geven. Wanneer je gewend bent te mediteren is dat een mooi moment om in meditatie te gaan of in gebed voor de ander, ook dat zal de reis vergemakkelijken.

 

Er is zoveel te vinden over dit onderwerp, ik deel hier wat boeken in links:

Boeken over dit thema:

  • Pema Chödrön – Elk einde een nieuw begin
  • Hans Stolp – wat gebeurt er als je dood gaat
  • Stephen Levine – Een jaar leven alsof het de laatste is
  • Willen Glaudemans - Reis van de Ziel

En vele meer, contact mij vooral voor tips en vragen

Er zijn ook mooie podcast en filmpjes:

Je kunt zelf ook gaan zoeken bij bijvoorbeeld: Willem Glaudemans, Pim van Lommel, Marie Claire van den Brugge, Ineke Koedam, en vele anderen.

Ook zijn er podcast reeksen van bijvoorbeeld Winny Bos en Diana Stassen. En wil je nog dieper de stof in en ben je benieuwd naar die verschillende levens en dimensies dan is Mathias de Stefano.

 

Je kunt ook op mijn website kijken www.heart4care.nl en ook op deze website, www. Mariekeeebes.com vind je allerlei verhalen rondom zorg, begeleiding en informatie rondom sterven. Verder kun je me altijd benaderen voor vragen rondom dit thema via info@heart4care.nl.

 

~Marieke

Reactie plaatsen

Reacties

Tessa
6 maanden geleden

Heel mooi Marieke. Ik wilde echt even reageren. Ik denk dat de mensheid dit echt mag horen en dat het heel helend zal zijn. Liefs Tessa

Marieke Eebes
5 maanden geleden

Goeie morgen Tessa,
Nou dat is ook mijn grote wens, en dat we anders naar het leven kunnen gaan kijken en dat wat echt van waarde is voor allen, en dat zal zeker helend zijn. Zo ervaar ik het zelf iig wel. Dank je wel voor je reactie, groetjes Marieke

gerda de schepper
5 maanden geleden

Een troostend, soms herkenbaar, soms verhelderend en liefdevol verhaal die me helpt om verder te gaan in het rouwproces van een dierbare vriend en echtgenoot. Dank u voor het delen.

Marieke Eebes
5 maanden geleden

Goeie morgen Gerda,
dank je wel voor je reactie, en wat fijn dat je het als troostend hebt morgen ervaren. Ik wens je alle Liefde in je eigen proces.
Met vriendelijke groeten
Marieke