DEEL 1 Over Bewust sterven

Gepubliceerd op 3 oktober 2022 om 13:16

Er zijn zoveel ideeën over wat er gebeurt als we sterven. Hemel en hel, lichten, engelen, lichtwezens. Voor iedereen die het niet bewust meegemaakt heeft is het erg lastig zich te verhouden tot de dood. Voor mij was dat in ieder geval niet te doen voor lange tijd. Eindigheid van het zichtbare en tastbare. Eindigheid van mijn lichaam mijn gedachten en alles wat mij en mijn wereld gevormd heeft. Op alle manieren is er gezocht naar betekenisgeving in de wereld en gelukkig niet alleen door mij. Vanuit religie, vanuit filosofie, en vanuit de wetenschap. Mensen gingen dood en kwamen terug, en voor een klein stukje van het stervensproces konden ze vertellen wat er gebeurd was.

 

Dan zijn er nog mensen die veel verder gingen, die zich het sterven en het herboren worden herinneren, sommigen tot duizenden jaren terug. En dan zijn er de stromingen als het boeddhisme, waar de diepe meditaties en wijsheid van de monniken informatie verschaft over overgangsfasen in het leven, over bewustzijnslagen, en over het onderzoek naar wie wij zijn. De stromingen, religies en wetenschap vinden elkaar op vlakken, en spreken elkaar ook tegen. Ik heb ervan genoten de afgelopen jaren om mij te vullen met al die informatie.

 

Al die verhalen en alle informatie die is verzameld en sinds het internet nog toegankelijker geworden dan ooit, en zo kwam ik ook in contact met schrijvers, leraren en levenseinde doulas uit andere delen van de wereld. En al die verhalen bieden hoop, houvast en wat nog belangrijker is, ze bieden een soort routekaart. Ieder van ons zal op een dag sterven, dit kan een onbewust proces zijn als we ons er niet mee bezig houden. En het kan ook een bewust proces zijn, wanneer we de moed hebben om op onderzoek uit te gaan. Er zullen verhalen zijn die ons raken, en er zullen verhalen zijn waar we niets mee kunnen. Dit onderzoek is er een om de tijd voor te nemen. Erover te lezen, erover te praten en zeker ook oefenen met de tools die er zijn.
 
Dit is wat ik al langer deed, maar de diepgaande meditaties en het aangaan van het stervensproces zoals beschreven in het Tibetaans dodenboek afgelopen weekend is voor mij levens veranderend. Niet omdat ik nu weet wat er gaat gebeuren, ik weet dat namelijk niet, mijn mind kan nog altijd met mij aan de haal gaan, dat doet het ook geregeld of er zal iets anders gebeuren nadat ik mijn lichaam verlaat, wie zal het zeggen. Maar nu is dat allemaal een onderdeel van mijn onderzoek, een die niet stopt bij de dood, ik weet niet of deze ooit stopt. Ik houd het voor nu bij 'niet weten' en geef me de vrijheid om te blijven lezen en dromen en erover te fantaseren. En in mijn meditaties zal ik dieper en dieper op zoek gaan naar antwoorden, en daarin is de dood slechts een overgang.
 
Om klaar te zijn voor de reis waarbij jij je ook klaar voelt voor wat er ook gaat komen, dat gebeurt wanneer het gebeurt. Het is een reis waarbij je je leven hier op aarde stap voor stap rond zult gaan maken voor zover je dat kan, en waarbij je je zult oefenen om aanwezig blijven bij alles wat er komen gaat. Laat het niet weten de start zijn van deze reis, die mogelijk vele malen langer duurt dan je ooit had kunnen denken, een die je meer kan brengen dan je had kunnen hopen.
 
~Marieke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.