Agressie in de zorg

Gepubliceerd op 19 januari 2023 om 14:58

De kans dat je in aanraking komt met agressie is in de zorg hoger dan in welk ander beroep dan ook. Dat is toch eigenlijk bizar, mensen komen voor zorg, ze krijgen zorg en toch is er agressie. Hoe komt dat denken jullie was de eerste vraag. Psychische problemen, middelengebruik, beperkt worden, onmacht ervaren, autonomie en regie die afgenomen worden..... en vele redenen meer en combinaties van genoemde oorzaken.

Vandaag oefenden we wat te doen als mensen je grenzen over gaan en te dichtbij komen, je intimideren, of manipuleren, en wat te doen als je vast gegrepen wordt, als iemand je haar grijpt, of zelfs je wil wurgen.

En wat nou, als ze verward zijn, onder invloed van middelen en ze moeten iets of mogen iets niet... dan moet je soms fysiek ingrijpen. Ik ben niet meer zo bang als de eerste keer zo'n 12 jaar geleden, maar mijn systeem gaat aan bij agressie, en als die trainer zijn stem verheft of op mij afloopt voel ik mijn systeem zich aanspannen, man wat is dat spannend.

Of als ik dan een grote vent moet fixeren samen met 2 collega's en hem vraag zich te verzetten besef ik me hoe kwetsbaar we zijn, hij was zo los. Gelukkig kunnen we nog 2 dagen oefenen, man wat wil ik graag niet gaan, en wat is het goed om wel getraind te zijn als ik toch geregeld lees en hoor hoe het ook verkeerd af kan lopen in de zorg.

~Marieke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.