Palliatieve zorg in de media

Gepubliceerd op 20 maart 2023 om 08:25

Ongeneeslijk, niet uitbehandeld

Dit is een campagne van PZNL, een mooie campagne want de woorden 'u bent uitbehandeld' wordt nog te vaak gebruikt en zij de ze horen weten vaak niet hoe dan verder. Palliatieve zorg is de zorg die de mogelijkheid biedt een zo comfortabel mogelijke laatste levensfase te hebben. En palliatieve zorg is een verlengde van de curatieve zorg (de zorg die erop gericht is een ziekte of symptoom te bestrijden). Dus wanneer een ziekte niet meer kan genezen, ben je niet uitbehandeld, maar gaat de behandeling zich slechts op iets anders richten, nl comfort.

 

Hoe dat eruit ziet is afhankelijk van de wensen van jou zelf, de gevolgen van een ziekte en de symptomen en de zorg die je om je heen hebt. Niet iedere zorgverlener is geschoold op gebied van palliatieve zorg. Dat zal in de komende jaren gelukkig steeds meer gaan gebeuren, maar voor nu is het goed dat je gewoon vraagt om een zorgverlener die geschoold is op gebied van palliatieve zorg. En wat kunnen zij voor je betekenen? Zij kijken mee hoe het met je gaat op gebied van pijn en misselijkheid en andere symptomen. Ze kijken of de medicatie en behandeling die je ondergaat nog werkelijk iets bijdragen aan comfort. Samen weeg je af wat er nodig is in het moment zodat jij de dingen nog kan doen die je wenst. Welke zorg heb je nodig en welke ook niet.

Daarnaast kunnen ze je ondersteunen of doorverwijzen in het psychische proces. De boodschap die je kreeg zet het leven op zijn kop, en er komt een hoop op je af ineens. Dit geeft vaak een hoop stress en angst, verschillende leden in een gezin kunnen verschillende belangen hebben in de laatste fase. En er is vaak sprake van existentiële vraagstukken als waarom ik, waarom nu en vele andere vragen.

De palliatieve fase is iets anders als de terminale fase. De terminale fase zijn echt de laatste dagen of weken van iemand zijn leven. Ook daar kan nog veel palliatieve behandeling plaatsvinden ten goede van comfort. De palliatieve fase kan echter maanden tot jaren duren en het is goed daar al aandacht voor te hebben te vaak wordt ik pas in de terminale fase gevraagd mee te kijken en dat is dan veel lastiger bepalen wat dan nog goed is om te doen.

 

Al met al dus een mooie campagne nu "spot de Abri" (ik moest ook even navragen wat een Abri is, dat zijn reclamezuilen.

Dus de vraag is als je een reclamezuil tegenkomt maak er een foto van en deel deze op je tijdlijn en dit is de website waarnaar het verwijst https://overpalliatievezorg.nl/.

 

Omdat niemand ooit uitbehandeld is.

 

Ik ga opzoek naar de reclamezuilen

~Marieke 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.