Thuis sterven kan WEL!

Gepubliceerd op 14 april 2023 om 08:36

Er moet me toch nog even wat van het hart wat het thuis sterven betreft. Waar de zorgverzekering dus nu mee ophoud is om intensieve thuiszorg in te zetten als mensen thuis willen sterven. Dat kan een probleem opleveren als mensen bijvoorbeeld aan een beademingsapparaat liggen of andere hoog technische ondersteuning gebruiken.

Echter, wanneer mensen dat niet hebben is thuis sterven nog altijd een optie, en wel door de liefdevolle aandacht van familie, vrienden en buren.

Ik zie het gelukkig meer en meer om mij heen. Nog niet zo lang geleden werd ik gevraagd mee te kijken bij iemand die stervende was. Zij hadden een appgroep met vrienden en betrokkenen die kookten, die kwamen helpen en huis en die bleven slapen zodat de partner ondersteuning kreeg in deze zorg. Daarnaast kwam de thuiszorg voor het wassen en aankleden en eventuele technische handelingen. Het was een sereen en rustig gebeuren waar iedereen op zijn manier betrokken was. Ik heb meegekeken in een aantal zorgaspecten en hen verwezen naar de betreffende personen, de rest hadden ze zo mooi samen geregeld.

Thuis sterven kan wel maar we moeten af van het idee dat het door professionals gedaan moet worden. Dan zijn er nog wel mensen die geen netwerk hebben, daarvoor zouden we ook als gemeenschap met elkaar kunnen kijken wat er nodig is en wie dat kan zijn. Ik weet zeker dat het allemaal niet professioneel hoeft als we ons beseffen wat we weer voor elkaar kunnen en eigenlijk ook willen betekenen.

En dan hebben we echt geen systemen nodig, geen dure professionals, en geen zorgverzekeraars die het ons ontnemen. We nemen de regie dan terug en kunnen lief en leed samen weer gaan dragen en delen. Is dat gemakkelijk? Nee, zeker niet voor iedereen, en toch is het voor de meesten die er mee te maken kregen duidelijk geworden, dat het ook een hoop samen met zich mee brengt en intimiteit en liefde.

Meer dan eens werden die laatste dagen samen vergeleken met de kraamtijd, die warme tijd samen, iedereen zet thee, neemt wat te eten mee, er wordt gelachen en gehuild, en er heerst vaak een hele kwetsbare open liefdevolle sfeer.

En als je thuis wilt sterven, of je geliefde naar huis wilt hebben maar je weet niet hoe, of je bent er onzeker over dan is er hulp, overal in het land zijn stervensbegeleiders die je bij kunnen staan. En anders zoek je mij maar op

~Marieke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.