De uitnodiging

Gepubliceerd op 3 juli 2024 om 20:22

Om een nieuw verhaal over sterven te kunnen maken moeten we weten waar we vandaan komen en waar we nu staan. Waar kom ik vandaan?

 

Mijn verhaal is bijvoorbeeld tweedelig. Ik ben opgegroeid met een katholiek verhaal waar God bestaat, en Jezus, en waar een Hemel en een Hel is. Maar in dit verhaal hebben de kerk en een aantal mensen die dit geloof aanhangen ook zeer teleurstellende en pijnlijke beslissingen genomen. De autoritaire manier van prediken en een vorm van machtsmisbruik in de naam van God was ze niet vreemd. Hoe verenig je misstanden die in de naam van God gebeurden met de God die er voor allen zou zijn?

 

Het andere verhaal is die van het atheïsme. Er is geen God, en geen hemel en hel, er is simpelweg niets. Ik leerde dat dat oké was in woorden, toch heb ik nooit het vertrouwen of de zekerheid ervaren toen er over verteld werd, het had een wat angstige bijsmaak.

Nu zijn er in de wereld natuurlijk nog zoveel meer verhalen rondom sterven en de dood. De oosterse religies, de westerse religies, de primitieve overtuigingen en gebruiken, en sinds de mens is gaan reizen, en volkeren elkaar zijn gaan ontmoeten, zijn er mixen ontstaan van al die verhalen. Net zoals voor mij de mix van katholiek en atheïsme. En het mooie van deze tijd is dat we nu meer dan ooit in de gelegenheid zijn elkaars verhalen te lezen en horen door te reizen, boeken te lezen of het internet op te gaan. En wat als al die verhalen een aspect van de Waarheid bevatten?

 

Dus wanneer we ons gaan richten op het nieuwe verhaal is het belangrijk te beseffen dat het niet over mijn verhaal gaat, maar over jou eigen verhaal en over ons verhaal. En ons verhaal ligt buiten onze comfortzone, buiten de grenzen van wat we zien en horen en weten, buiten wat een ieder zich kan voorstellen op dit moment. Ik wil je uitnodigen en meenemen op reis. Een reis die gaat door jou geschiedenis, door de geschiedenis van je ouders en grootouders en door de geschiedenis van de cultuur waarin je opgroeide. Door jou verhaal te gaan vertellen rek je de comfortzone op van alle mensen om je heen, en verrijk je elkaar en de wereld met al die perspectieven en alleen zo kan ons verhaal ontstaan.

 

Het nieuwe verhaal kan niet alleen geschreven worden door mij, maar zal geschreven worden door een ieder die bijdraagt aan dit verhaal en alleen zo kunnen we een echt nieuw verhaal over sterven en de dood in het licht brengen.

 

~ Marieke

 

Foto: Geralt via Pixabay

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.