Sterven is zoveel meer dan het einde

Gepubliceerd op 3 juli 2024 om 20:40

Waarom moet een nieuw verhaal heel vaak verteld worden? Omdat wanneer we dit nieuwe verhaal veel gaan vertellen, maken we het mogelijk om nieuwe dingen te ervaren en waar te nemen. Denk aan de schepen die voor het eerst aankwamen in Amerika, waarbij de inheemse bevolking geen idee had wat ze aan zagen komen. Er zijn zelfs verhalen dat het zo onbekend was dat ze ze niet zagen en dachten dat het drijvende eilanden waren, of vreemde beesten.

Voor ons gaat het nog een stapje verder, wanneer ik een nieuw verhaal over sterven ga vertellen wil ik het over een nieuw perspectief hebben, in dit geval de Ziel. Een aspect van wie wij zijn die we niet kunnen zien, nog kunnen ervaren wanneer we niet weten hoe. Wanneer we iets niet zien of ervaren is het logisch dat het afgedaan wordt als niet bestaand.

Dit lijkt een kloof te zijn tussen mensen die dit wel ervaren, op welke manier dan ook, en niet. Religie wordt daarbij vaak nog als een soort brug gezien (In plaats van een ervaring maken we er een geloof van), maar spiritualiteit is toch vaak nog zweverige onzin. Dit is waar het interessant wordt.

Een spanningsveld waarin we kunnen gaan onderzoeken. Niet om een waarheid te pretenderen, zo ontstonden ooit die religies en die tijd is voorbij wat mij betreft. Ik wil je meenemen in een te onderzoeken mogelijkheid die ons verhaal over sterven zal verdiepen, voorbij oordeel, voorbij de grenzen van wat we als waar weten vandaag.

Om iets over sterven te kunnen zeggen is het van belang te kijken wie wij eigenlijk zijn. Dit is een onderzoek dat je zelf kan doen, zelf ben ik ooit begonnen met een mindfulness training die mij de handvaten gaf dit onderzoek aan te gaan. Yoga kan dit ook zijn, of welke vorm van meditatie en contemplatie dan ook. Je onderzoekt de vraag 'wie ben ik?'.

Om ons perspectief te verruimen wil ik het begrip: de Ziel, inbrengen. De ziel wordt vaak gezien als wat wij in wezen zijn in zijn zuiverste vorm, de niet-materiële, spirituele component van het leven. En de ziel wordt ook gezien als een soort tussen 'persoon' tussen het Goddelijke licht en ons menszijn. Het nadeel van het concept de Ziel is dat we daar een object van maken, en op zoek gaan naar dat plaatje van hoe wij ons de Ziel voorstellen. Een andere manier is dat we gaan ervaren wie we zijn, bewustzijn, Licht, Liefde, wat voor jou maar werkt.

Wanneer we sterven is er een uiterlijk sterven, we verliezen de lichaamskracht, we verliezen vocht, levensvuur en dan de lucht, de laatste adem. Dan is er het innerlijke sterven, hier kunnen omstanders niet langer zien wat er gebeurt. Toch kunnen we wel een ervaring hebben die zich maar lastig in woorden laat vangen.

Het is een moment waarbij soms ineens veel lichtheid en ruimte ervaarbaar is, een innerlijke rust en Liefde, er zijn vele ervaringen.
Naast je openen voor je eigen ruimte, je verdiepen in de werkelijkheid van wie jij bent is het goed om na te denken over wat jij denkt dat er zou kunnen gebeuren nadat we sterven. Lees, fantaseer en durf voorbij je eigen angsten en beperkingen te kijken.

En als laatste en meest belangrijk die nieuwe verhalen moeten we niet alleen vertellen aan elkaar, wanneer we het verhaal enkel zouden vertellen en aanhoren, maken we namelijk een mentale constructies van dingen als de ziel en het leven na het sterven. We creëren een plaatje van wat we gehoord denken te hebben en gaan vervolgens op zoek naar dat plaatje, hieraan voldoen zal eigenlijk onmogelijk blijken.

Dit nieuwe verhaal kun je lezen en aan elkaar vertellen, en daarbij ga je je ook ontdoen van de verhalen, van alle verhalen en ook van dit verhaal. Het zijn verhalen van anderen. Nu ga je op zoek naar jouw verhaal. Je gaat op zoek naar je-Zelf, en de mogelijkheid dat sterven zoveel meer is dan het sterven van een lichaam en dus eindigheid daarvan. Eindigheid is daar, en er is nog zoveel meer.

En vertrouw erop dat er diep in ons allen een immense wijsheid is op dit thema, als we maar voorbij het denken durven gaan en in die ruimte op durven laten komen wat zich dan aandient. En ik ben eerlijk gezegd super benieuwd welke verhalen dan mogen ontstaan

~Marieke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.